Rätt råvaror för omtanke
http://www.radron.se/tester/mat-halsa–skonhet/olivolja/
De oljor som Råd & Rön testade och som kostar en slant att få reda påp är på inget sätt farliga att konsumera pga gifthalter. I de oljor man hittade ”gifter” var det mycket låga halter av bekämpningsmedlen klorpyrifos och DDT, och PAHer (som bildas vid ofullständig förbränning av organiskt material), som förmodligen hamnat på oliverna/ i oljan genom diffus spridning och kontaminering. För att få i sig doser av dessa ämnen som skulle kunna ge skadliga effekter på människa skulle både vuxna och barn behöva äta flera liter olja varje dag i hela livet, och det är förstås orimligt. Om det hade varit så att någon av oljorna innehöll så höga halter av något gift att de var farliga för konsumenter, hade de på Livsmedelsverket naturligtvis gjort egna kontroller och analyser och oljorna inte fått säljas säger Anneli Widenfalk riskvärderare/Toxikolog. Fil Dr. Risk och nyttovärderingsavdelningen.
Detta hade de kunnat skriva tydligare i artikeln, för att inte oroa konsumenter i onödan.